Hemel(vaart)sblauwe bloemen

Hemel(vaart)sblauwe bloemen

Donderdag 13 mei is het Hemelvaartsdag. Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag, zo ook in Nederland en België. Terwijl de meeste mensen vrij zijn, staan de medewerkers van ons tuincentrum in Zwanenburg op donderdag 13 mei op anderhalve meter afstand voor je klaar. Dus kun je die dag gewoon lekker even ontspannen aan de slag in de tuin of op het balkon, al dan niet na het dauwtrappen. Fleur tuin, balkon en (dak)terras vooral op met hemel(vaart)sblauwe bloemen!

Top 10 hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. Deze kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, maar blauw kan ook melancholisch stemmen – denk aan de uitdrukking ‘de blues hebben’.

Optisch heeft blauw een wijkende werking; iets blauws dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in of aan de randen van je tuin, balkon of terras toe te passen lijkt deze groter.

Écht blauw vind je eigenlijk maar zelden in de natuur. De tint neigt vaak naar paars, omdat er ook wat rood in zit. Bovendien ligt het letterlijk aan je ogen of je iets als paars, paarsblauw of lila ziet. Zo noemt de een de bloemaren van de lavendel blauw, terwijl de ander ervan overtuigd is dat ze paars of lila zijn. 

  1. Vergeet-me-nietje
    Het bekende tweejarige vergeet-me-nietje bloeit nu volop en zaait zichzelf rijkelijk uit. Tegenwoordig zijn er trouwens ook witte en roze vergeet-me-nietjes. Minder bekend, maar niet minder blauw zijn de bloemen van de vaste Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Deze bloeit van april tot juni, wordt zo’n 40 centimeter hoog, heeft mooi groen of grijzig, hartvormig blad en staat het liefst in de halfschaduw. Heel populair is Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, vanwege het mooie zilvergrijze blad. Ook deze gedijt in halfschaduw.
     
  2. Lobelia
    De eenjarige blauwe lobelia, die je nu volop en voordelig geprijst in ons tuincentrum in Zwanenburg bij de afdeling 'perkgoed' vindt. Dit plantje bloeit ontzettend lang en is heel leuk in potten en hangmanden.
     
  3. Blauwe smeerwortel
    De Symphytum azureum bloeit in het voorjaar met hemelsblauwe bloemen en wordt zo’n 60 centimeter hoog. Hij houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een licht vochtige grond.
     
  4. Loodkruid
    De Ceratostigma plumbaginoides is een dankbare, sterke vaste plant van zo’n 30 centimeter hoog die je als bodembedekker toepast. Het staat graag op een zonnige, droge plek, maar doet het ook in (half)schaduw. Loodkruid heeft mooi, lichtgroen blad en bloeit van juli tot oktober met kleine knalblauwe bloemen. 
     
  5. Korenbloem
    Wie houdt er nu niet van korenbloemen? Je kunt de eenjarige, wilde korenbloem nu zaaien. Er is ook een vaste korenbloem, de Centaurea montana. Deze wordt circa 50 centimeter hoog en bloeit in juni-juli. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt kan hij nog een keer gaan bloeien. Korenbloemen houden van zon en arme, schrale grond.
     
  6. Juffertje-in-het-groen
    Nigella damascena is een sierlijke, fragiele eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook nog in mei en juni, want hij kiemt en groeit snel. Tussen het fijne, geveerde blad verschijnen helderblauwe bloemen waar ook bijen en hommels dol op zijn. Daarna vormen zich heel mooie zaaddozen, die vaak worden toegepast in boeketten, en waaruit je makkelijk voor volgend jaar weer zaden kunt oogsten. Het juffertje houdt van zon en wordt zo’n 50 centimeter hoog.
     
  7. Mannentrouw
    Plumbago auriculata is vorstgevoelig, dus plant deze klimmer in een grote bak of kuip zodat je hem vorstvrij kunt laten overwinteren. Mannentrouw bloeit van juni tot oktober met trossen hemelsblauwe bloemen. De klimplant kan wel 150 centimeter hoog worden, dus je moet hem dan ondersteunen en opbinden. Maar hij is er ook op stam. De Plumbago houdt van een zonnige plek en voldoende water. Tip: een mooi en toepasselijk cadeau voor een huwelijk!
     
  8. Stermaagdenpalm
    Amsonia is een redelijk onbekende plant die je alleen al voor de naam wilt aanschaffen. Deze vaste plant bloeit in juni en juli met stervormige lichtblauwe bloemen aan stelen van 80 tot 100 centimeter hoog. Hij gedijt in zon en halfschaduw en voedzame grond.
     
  9. Komkommerkruid
    Het eenjarige komkommerkruid (Borago) kun je voorlopig nog prima zaaien. Het krijgt prachtige stervormige felblauwe bloempjes, die ook bijen en hommels aantrekken. En je kunt het nog eten ook! Zowel het jonge blad als de bloempjes zijn lekker en mooi in een salade. Komkommerkruid houdt van zon en voedzame grond en zaait zich rijkelijk uit.
     
  10. Gentiaan
    Blauwer wordt het bijna niet: de gentiaan is echt knalblauw. Er zijn verschillende soorten Gentiana, van kleine, vroegbloeiende rotsplantjes tot hogere exemplaren die juist laat in het jaar bloeien. De gentiaan gedijt in zon en halfschaduw en heeft een voorkeur voor niet te natte, goed waterdoorlatende grond. Plant hem in een mengsel van grind, zand en aarde.

Het hele team van ons tuincentrum in Zwanenburg wenst je een fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht en stralend zonnetje!